Google+ Followers

måndag 28 oktober 2013

Turkisk gryta på mitt vis



 
Ja i ärlighetens namn så är det kanske inte det vanligaste med turkiska grytor som innehåller fläskkött. Fast i den här grytan är det just kryddorna som är turkiska. När vi nu ändå är inne på vad som inte är turkiskt är väl egentligen inte nachos det heller. Hrm...snackar vi vilseledande, nja kanske, hehe. Självklart går det bra att byta ut köttet mot vad man önskar, nöt, lamm eller varför inte älg nu i jakttider.
 
Strunt samma, grytan är supergod! Hela familjen inklusive goda vännerna satt och "plockåt", ja ni vet sådär med händerna och möjligen en gaffel. Riktigt mysigt och gott. Hemgjorda vitlöksbröd och en smarrig vitlökssås till också. Sen är det såklart nödvändigt med en god sallad också.
 
Jag lagade grytan dagen innan så smakerna riktigt fått gotta ihop sig.
Härliga frasiga vitlöksbröd till var riktigt smarrigt!
 
Turkisk gryta
 
1 kg fläskgrytbitar
2 gula lökar, grovt hackade
4 morötter
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar MUTTI finkrossade tomater
1 msk Vegeta (finns på tex Willys)
1 grön paprika i bitar
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk kummin (inte spiskummin!)
2 msk paprikapulver (det här var ett lite grövre paprikapulver)
1 tsk sumak (turkisk krydda, kan uteslutas)
2 dl vatten
 
Persilja vid servering
 
Stek köttet i en stekgryta, tillsätt resten, sjud 2 timmar under lock.
 
 


Vitlöksbröd

Baguetter (sådana som ska bakas av hemma i ugnen)
Smör
Vitlök
Flingsalt
Pressad vitlök
Persilja

Skär den obakade baguetten på längden. Blanda till smöret. Bred på bröden. Gratinera i ugnen 225 grader tills de får fin färg.


5 kommentarer:

Lisa sa...

Ser god ut! :)

annamaria sa...

Hej Lisa! Ja mustiga grytor så här på hösten passar fint :-)

dope eiz sa...

I vilken jävla turkisk recept ingår det FLÄSK?????

annamaria sa...

Hej Dope eiz! Just precis det jag också skrev i texten. Dessutom är den på "mitt vis" men med turkiska kryddor. En försvenskad variant :-)

Cecilia Söderlund sa...

Ser så gott ut